Esansiyel tremor her ne kadar hayati bir tehlikesi olan hastalık olmasa da yeme ve içme gibi temel günlük ihtiyaçları kısıtlaması nedeni ile hastaların yaşam kalitelerinde düşüş yaşamasına neden olmaktadır.

Benign esansiyel tremor olarak da adlandırılan hastalık kendini vücudun bir bölümünü kontrolsüz şekilde sallanması ile kendini belli etmekte ve bu sallanmaları hasta denetim altında tutamamaktadır. Yaygın olarak etki altına aldığı vücut bölgeleri el ve ayaklar olarak bilinse de vücudun diğer alanlarında da bu hastalığı yaşayan hastalar bulunmaktadır.

Esansiyel Tremor Belirtileri Nelerdir?

Esansiyel Tremor özellikle el ile yapılan eylemlerde kendini titreme olarak göstermekle birlikte baş ve boyun bölgesinde meydana gelmesi halinde sesin kesik kesik çıkması ya da boyunda titreme gibi belirtiler de gösterebilir.  Nesneleri kavramakta zorlanma gibi belirtileri de olan esansiyel tremor, stres, heyecan, ısı değişimleri gibi durumlarda daha sık tekrarlamaktadır. Tüm bunlar kaçınılmaz olarak günlük yaşamı doğrudan olumsuz etkileyeceğinden mutlaka bir uzman doktora muayene olmanız kaçınılmazdır.

Esansiyel Tremor Tedavisi

Esansiyel Tremor tedavisi bu alanda uzman bir doktor tarafından gerekli tetkiklerin tam olarak yapılması ardından konulacak teşhis sonrası yapılmakta ve öncelik ilaç tedavisine verilmektedir.  beta-blokerlar ve antikonvülsan gibi ilaçların kullanımı ardından hastanın durumunda düzelme görülmezse cerrahi müdahaleye başvurulur.

Esansiyel Tremor Cerrahi Tedavisi

Yüksek başarı oranı nedeni ile esansiyel tremor tedavisinde kısa adı DBS olan Derin Beyin Stimülasyonu etkili uygulama olması nedeni ile tercih edilmektedir.

Bu uygulamada beynin içinde bulunan ve vücudun hareket mekanizmasına hükmeden bölgede yer alan beyin çekirdeklerine küçük elektrotlar yerleştirilmektedir. Titremelere neden olan beyin sinyallerini engellemek adına yapılan bu işlem sonunda hastaların titremeleri kesilmekte ve günlük hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedir.

 

Top